puszka.pl - pysznie!

Krótko kiszona (małosolna) sałata lodowa

Wykorzystuję ją jako sałatkę do obiadu. Można podać liście w całości (nie wyglądają zbyt pięknie, ale smakują pysznie) lub pokroić w paski.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

sałata lodowa (masłowa jest zbyt miękka, ale też pasuje)
woda (ja zalewam gorącą)

przyprawy takie jak do kiszenia ogórków małosolnych:
- chrzan
- koper
- czosnek
- gorczyca
- sól
- itd.

Przygotowanie:

Sałatę przekrawamy na 4 części, wkładamy do garnka do kiszenia. Wkładamy przyprawy, zalewamy porządnie osoloną wodą.

Jak jest ciepło, to po 2 dniach powinna być dobra.

Wskazówki i uwagi:

Można ją zrobić przy okazji kiszenia ogórków małosolnych.
Można też włożyć w słoiki i zagotować na zimę.
Nadesłał(a) edysqa, dnia: 2009-07-28 11:53:05.532
Źródło/autor przepisu: była dziewczyna Teścia ;-)

Twoje zapiski: