puszka.pl - pysznie!

Sałatka z bobu z czosnkiem, winegretem i ziołami

Dla amatorów bobu pyszna sałatka z jegomościa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

50 dag bobu
2-3 ząbki czosnku
sól do smaku
tymianek (ok. łyżeczkę)

sos winegret:
2 łyżki oliwy/ oleju z pestek winogron/ jakiegokolwiek oleju
1 łyżka ostrej musztardy
sól do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Bób gotować ok. 20 minut, wystudzić, obrać ze skórki. Wrzucić do miski, zmiażdżyć 2-3 ząbki czosnku, dodać soli, tymianku (ok. łyżeczkę), wymieszać.

Sos: Do oliwy dodać musztardę, następnie sól i sok z cytryny. Sałatkę polać sosem, najlepiej pozostawić na około 15 minut przed podaniem - wtedy tymianek i czosnek dobrze się przegryzie z bobem.

Wskazówki i uwagi:

Sałatka ma kwaśnawe zabarwienie, więc jeśli ktoś wolałby mniej kwaśną, polecam dać połowę porcji cytryny i musztardy.

Z koperkiem też smakuje nieźle. Smacznego!
Nadesłał(a) emeline, dnia: 2009-07-30 10:37:20.79
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: