puszka.pl - pysznie!

Risotto (ryż) z kurkami

Sezon już rozpoczęty - kurki! Klasycznie i prosto, a pysznie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

20 dkg suchego ryżu
30 dkg kurek
oliwa do smażenia
tymianek
sól morska
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Ryż namaczamy i solidnie płuczemy, a następnie odsączamy na sicie. Grzyby czyścimy i płuczemy.

Na patelnię lub do garnka o solidnym dnie wlewamy oliwę, wrzucamy gałązkę tymianku, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy umyty ryż, mieszamy do chwili aż się zeszkli i wchłonie oliwę, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, przykrywamy, mieszamy od czasu do czasu - klasycznie, jak na risotto, ziarenka nie powinny się lepić do siebie.

Kurki smażymy na oliwie. Mieszamy ryż z grzybami, doprawiamy, podajemy posypane natką, pyszne z warzywami na parze (u mnie - mamut :)). Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Znakomicie się przechowuje w lodówce, pyszne też na zimno!
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: 2009-07-31 22:14:47.61
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: