puszka.pl - pysznie!

Krokieciki jaglano-słonecznikowo-pieczarkowe

Alcia: "Pycha!!!! Odkrycie roku normalnie ;)"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kasza jaglana
pestki słonecznika (tyle co kaszy)
trochę pieczarek
trochę cebuli
majeranek
sporo natki pietruszki
mielone siemię lniane (opcjonalnie)
płatki owsiane dla zagęszczenia

jajko (opcjonalnie, można pominąć)
bułka tarta
sezam
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kasza jaglana ugotowana, do tego pestki słonecznika namoczone wcześniej (proporcje między nimi pół na pół), trochę pieczarek podduszonych (by dobrze odparowały). Wszystko razem blenderuję, potem dodaję trochę posiekanej drobno cebuli, przyprawiam majerankiem, dodaję sporo natki pietruszki i zmielonego siemienia lnianego (wszędzie go pakuję, nie jest potrzebny, ale wiesz.. :) ). Na koniec zagęszczam lekko płatkami owsianymi (ale z umiarem, fajnie jak konsystencja jest taka papkowata, zwilżonymi dłońmi da się z niej formować krokieciki).

I kleję z tego takie wałeczki, obtaczam w jajcu i bułce tartej wymieszanej z sezamem (pół na pół), potem smażę.

Wskazówki i uwagi:

Dynia z wegedzieciak.pl: "Zrobiłam dzisiaj te krokiety z jaglanki, pieczarek i słonecznika z tym, że nie dodałam jajka i zmieliłam wszystko łącznie z podduszoną cebulą w maszynce, wyszły oszałamiająco dobre. I mi zdecydowanej antyfance jaglanej smakowały absolutnie :D"
Nadesłał(a) ~er, dnia: 2009-08-04 16:53:51.051
Źródło/autor przepisu: Alcia, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1076&start=700

Twoje zapiski: