Sałatka na ciepło z brązowego ryżu i soczewicy
Agnieszka: "Jako wegetariańskie zapychacze dobrze się sprawdzają podawane na ciepło sałatki. W tej dzisiejszej tylko część warzyw jest duszona, zresztą nie za długo. Reszta dodawana jest do ciepłych składników na surowo, tym sposobem nie pozbawiamy się tego, co w jarzynach najwartościowsze. Bardzo lubianym przez nas dodatkiem jest francuska ciemnozielona soczewica du Puy. Gotuje się szybko i ozdabia sałatkę małymi ziarenkami. Pochodzi z Le Puy-en-Velay w Owerni w środkowej Francji."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
180 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy extra virgin
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 gałązki selera naciowego
130 g soczewicy du puy
1,5 szkl. bulionu warzywnego
2 pomidory
3 łyżki drobno posiekanych listków mięty
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
100g liści świeżego szpinaku
2 łyżki orzeszków piniowych
sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy ryż do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez ok. 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojony w plasterki seler. Dodajemy opłukaną soczewicę, zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości soczewicy (ok. 20 min).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, miętę, natkę, szpinak i uprażone orzeszki.
Miksujemy ze sobą składniki sosu, zalewamy nim sałatkę i ostrożnie mieszamy.
Twoje zapiski: