puszka.pl - pysznie!

Sałatka na ciepło z brązowego ryżu i soczewicy

Agnieszka: "Jako wegetariańskie zapychacze dobrze się sprawdzają podawane na ciepło sałatki. W tej dzisiejszej tylko część warzyw jest duszona, zresztą nie za długo. Reszta dodawana jest do ciepłych składników na surowo, tym sposobem nie pozbawiamy się tego, co w jarzynach najwartościowsze. Bardzo lubianym przez nas dodatkiem jest francuska ciemnozielona soczewica du Puy. Gotuje się szybko i ozdabia sałatkę małymi ziarenkami. Pochodzi z Le Puy-en-Velay w Owerni w środkowej Francji."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

180 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy extra virgin
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 gałązki selera naciowego
130 g soczewicy du puy
1,5 szkl. bulionu warzywnego

2 pomidory
3 łyżki drobno posiekanych listków mięty
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
100g liści świeżego szpinaku
2 łyżki orzeszków piniowych

sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy ryż do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez ok. 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojony w plasterki seler. Dodajemy opłukaną soczewicę, zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości soczewicy (ok. 20 min).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, miętę, natkę, szpinak i uprażone orzeszki.

Miksujemy ze sobą składniki sosu, zalewamy nim sałatkę i ostrożnie mieszamy.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-08-05 10:42:42.837
Źródło/autor przepisu: Agnieszka, http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/salatka-na-cieplo-z-brazowego-ryzu-i-soczewicy/

Twoje zapiski: