puszka.pl - pysznie!

Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi

Podajemy z ryżem lub makaronem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

100 g boczniaków lub grzybów leśnych
1 mały kalafior
2 łyżki oleju roślinnego
1 szalotka
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków"
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól morska
pieprz czarny

Przygotowanie:

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojone w plasterki grzyby oraz podzielony na różyczki kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, drobno posiekany czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.

Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2009-08-06 22:02:16.825
Źródło/autor przepisu: Kuchnia

Twoje zapiski: