omlet: 500 g startych ziemniaków
1 drobno posiekany por
1 łyżka mleka [dla wegan mleka roślinnego lub wody]
sól morska
pieprz czarny
2 łyżki oleju z pestek winogron
nadzienie: 200 g grzybów (np. kurek) pokrojonych w plasterki
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny, a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku.
Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.