1 durszlak gotowanych grzybów, np. podgrzybków lub pieczarek - wystarczy gotować ok. 10 min.
0,5 kg cebuli
1 przecier pomidorowy (200 g)
1 torebka słodkiej papryki mielonej (jak jest mniej, to nic nie szkodzi)
łyżka soli
5 łyżek cukru
5 łyżek octu (ja używam balsamicznego)
4-5 łyżek oleju do smażenia
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
ew. inne przyprawy wg gustu
Przygotowanie:
W naczyniu z nieprzywierającym dnem zeszklić na oleju posiekaną cebulę, dodać resztę składników, dusić 15 min. Gdyby było za gęste - minimalnie rozrzedzić wodą.
Można gorące ładować do słoików lub do brzuszków. Na zimno też niezłe.
Wskazówki i uwagi:
Przepis dostałem od koleżanki z pracy. Szukałem w sieci - jest trochę podobnych przepisów, ale nie znalazłem identycznego. Może właściwszą nazwą tej potrawy byłoby "grzyby w przecierze pomidorowym" - ale to nie to wrażenie. Naprawdę - smakowo rewelacyjne i proste do zrobienia.
PS. Ja robię tą potrawę na podgrzybkach (także mrożonych), ale pieczarki też podobno są niezłe.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2009-08-07 12:36:14.009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.