puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej

Idealna przystawka na przyjęcia, podawana na zimno.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 paczki kotletów sojowych
mieszanka ziołowa
papryka ostra
sól

jajko (w wersji wegańskiej można pominąć)
bułka tarta
olej do smażenia

zalewa słodko-kwaśna:
4 średnie cebule
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
200ml koncentratu pomidorowego
2-3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki papryki słodkiej

Przygotowanie:

Kotlety sojowe zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż będą miękkie. Kroimy w paski, panierujemy i smażymy. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia (u mnie naczynie żaroodporne z pokrywką).

Zalewa: cebule kroimy w półksiężyce, przekładamy do garnka, dodajemy litr wody, olej, ocet, sól i cukier. Gotujemy przez 5 minut na dużym gazie. Ściągamy z ognia, dodajemy koncentrat, liście, ziele, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z kotletami.

Podawać na zimno.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakuje przygotowane dzień wcześniej!
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-08-07 12:39:03.619
Źródło/autor przepisu: przepis mojej teściowej, przerobiłam z wersji niewege

Twoje zapiski: