puszka.pl - pysznie!

Aromatyczne pierożki z nadzieniem pieczarkowo-cukiniowo-bakłażanowym i sosem rozmarynowym

Green Way'owskie pierożki aromatyczne.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
125 g masła
ok. 115 ml mleka
1 jajo (ja zrobiłam bez jajka i ciasto wyszło rewelacyjne)
1/2 łyżeczki drożdży instant (używam dr Oetkera)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
+ 1 jajko do smarowania surowych pierożków (można też posmarować wodą)

farsz:
1 bakłażan
30 dag pieczarek
1 mała czerwona papryka
1 cukinia średniej wielkości
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki dobrego oleju lub oliwy (ja do smażenia używam olej z pestek winogron)
sól
pieprz
szczypta suszonego oregano (świeże pewnie byłoby smaczniejsze)

sos rozmarynowy:
1 kartonik śmietanki UHT 18% (200 ml)
1 gałązka drobniutko posiekanego świeżego rozmarynu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

W garnuszku rozpuścić masło, dolać mleko. Gdy lekko przestygnie - wbić jajko i wszystko razem rozbełtać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Przy pomocy robota lub ręcznie połączyć w większej misce wszystkie składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mocniej mąką lub dolać mleka i dalej wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.

Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Farsz:

Bakłażany pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Wrzucić na 1/2 godziny do miski wypełnionej wodą z solą, by pozbyć się goryczki. Wyjąć, osuszyć. Zgrillować lub obsmażyć na patelni (najlepiej na beztłuszczowej).

Obrane pieczarki, paprykę, cukinię i zgrillowane plastry bakłażana - pokroić w kosteczkę. Szalotki drobniutko posiekać. Obrać czosnek.

Na patelni rozgrzać oliwę, krótko zeszklić na niej szalotki i wyciśnięty praską czosnek. Dorzucić pozostałe warzywa. Posolić do smaku. Dodać oregano. Kilka minut dusić, mieszając co chwilę, aż warzywa zmiękną (lub do odparowania wody, którą warzywa puszczą). Na koniec doprawić pieprzem. Zostawić do ostudzenia.

Pierożki:

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, wałkować prostokąty. Wykrawać z nich kwadraty ok. 10x10 cm, nakładać na środku kwadratów po 1 łyżce farszu. Składać w kopertę, sklejając palcami brzegi i rogi. Gotowego pierożka układać zlepieniem do dołu, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi. Surowe pierożki smarować od góry rozbełtanym jajem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) aż do zezłocenia (ok. 15 minut). Podawać polane sosem rozmarynowym.

Sos rozmarynowy:

Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut, do momentu gdy sos zacznie lekko gęstnieć. Polewać ciepłym. Smacznego!
Nadesłał(a) agapotrykus, dnia: 2009-08-07 12:28:50.928
Źródło/autor przepisu: Małgosia.dz, http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2007/10/aromatyczne-pieroki-z-sosem.html

Twoje zapiski: