Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem
Jako że czosnek wymaga upieczenia w piekarniku, dobrze jest zaplanować wszystko tak, by można go było przygotować przy okazji pieczenia innej potrawy.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
20 ząbków czosnku
2 czubate łyżki miękiszu czerstwego chleba
250 ml bulionu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
sól
Przygotowanie:
18 ząbków czosnku pieczemy przez 30 minut w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200°C. Chleb namaczamy w małej ilości bulionu.
Obieramy ząbki pieczonego i surowego czosnku. Wszystko ucieramy, dodając powoli resztę bulionu i przyprawy, aż powstanie jednolita, aksamitna masa. Solimy, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez parę minut. Podajemy na gorąco.
Twoje zapiski: