1/2 szkl. soi
1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii
1/3 łyżeczki soli
3 łyżeczki miodu lub słodu lub ew. cukru
Przygotowanie:
Soję zalać wodą i pozostawić na noc.
Rano wylać wodę i przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie dodać 3 szkl. wody na 1 szkl. napęczniałych ziaren i miksować w blenderze do uzyskania konsystencji śmietany. Otrzymaną miksturę przecedzić przez lnianą ściereczkę. Masę pozostałą na ściereczce ponownie zblendować z 1 szkl. wody i ponownie przecedzić.
Otrzymane mleko gotować przez 15 min. dodając 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii do smaku. Posłodzić miodem dopiero po odstawieniu z ognia, najlepiej tuż przed spożyciem.
Wskazówki i uwagi:
Mleko sojowe można przechowywać w lodówce przez okres ok. 5 dni.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)