De la insaleggiata di cipolle - średniowieczna sałatka z cebul pieczonych na ruszcie
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
80 dag cebul średniej wielkości
sól
pieprz
1/2 łyżeczki "słodkiej" mieszanki przypraw (imbir, cynamon, pokruszony liść laurowy, goździki)
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Cebule w łupinach zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 250°C.
Wyjmujemy, zdejmujemy folię i odstawiamy cebule, aby lekko ostygły. Zdejmujemy skórkę, która powinna być mocno upieczona i skarmelizowana, kroimy cebule w cienkie paski. Wkładamy do salaterki, dodajemy sól i pieprz oraz mieszankę przypraw i mieszamy. Polewamy oliwą i octem, mieszamy i podajemy.
Cebula czasem jest bardziej słodkawa, a czasem mniej, więc ilość octu w przepisie jest orientacyjna - można go dodać więcej lub mniej.
Twoje zapiski: