1 cebula
kilka ząbków czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
2 ziemniaki
puszka ciecierzycy/ namoczona i ugotowana ciecierzyca
1 łyżeczka curry (ilości przypraw można spokojnie zmieniać)
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki garam masala
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekane cebulę, czosnek i starty imbir, aż będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, curry, kumin i 1/4 szklanki wody, poczekać aż woda wyparuje.
Dodać pozostałe składniki oprócz garam masali, dobrze wymieszać, zakryć i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem dodać garam masalę.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ryżem/ chapati itd. Pasuje do tego chutney.