puszka.pl - pysznie!

Sałata lodowa z kalarepką, jabłkiem i melisą


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

główka sałaty lodowej
kawałek kalarepki
małe jabłko
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka melisy

winegret:
4 łyżki oliwy
łyżka białego octu winnego lub balsamicznego
sól
pieprz
ew. cukier

Przygotowanie:

Kalarepę i jabłko obrać, pokroić w małą kostkę jednakowej wielkości. Kalarepkę przelać na sicie wrzątkiem i osączyć. Jabłko skropić sokiem z cytryny.

Melisę opłukać i osuszyć. Listki poodrywać i pokroić w nieduże paski. Oliwę, ocet i przyprawy wymieszać. Dodać melisę i po łyżce jabłek oraz kalarepy. Wymieszać i odstawić na kilka minut.

Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Razem z pozostałymi kosteczkami jabłka i kalarepki włożyć do salaterki i delikatnie wymieszać z sosem.
Nadesłał(a) ~wen, dnia: 2009-08-13 18:45:55.816
Źródło/autor przepisu: z netu, nie pamiętam dokładnie

Twoje zapiski: