Sałata lodowa z kalarepką, jabłkiem i melisą
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
główka sałaty lodowej
kawałek kalarepki
małe jabłko
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka melisy
winegret:
4 łyżki oliwy
łyżka białego octu winnego lub balsamicznego
sól
pieprz
ew. cukier
Przygotowanie:
Kalarepę i jabłko obrać, pokroić w małą kostkę jednakowej wielkości. Kalarepkę przelać na sicie wrzątkiem i osączyć. Jabłko skropić sokiem z cytryny.
Melisę opłukać i osuszyć. Listki poodrywać i pokroić w nieduże paski. Oliwę, ocet i przyprawy wymieszać. Dodać melisę i po łyżce jabłek oraz kalarepy. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Razem z pozostałymi kosteczkami jabłka i kalarepki włożyć do salaterki i delikatnie wymieszać z sosem.
Twoje zapiski: