Soczewicę oraz granulat ugotować w osobnych garnkach. Soczewicę należy gotować na tyle krótko, żeby ziarenka nie rozlatywały się, woda powinna zostać wchłonięta - dzięki temu po zmiksowaniu masa będzie wystarczająco gęsta.
Soczewicę zmiksować na gładką masę. Granulat po ugotowaniu odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać dobrze składniki dodając jajko, przyprawy (ja dodaję sporo - 4 łyżeczki kardamonu, kotleciki są wtedy bardzo aromatyczne, oraz 1 płaską łyżeczkę kminu), i ew. bułkę tartą. Masa powinna być dość gęsta.
Formować niewielkie, podłużne kotleciki, obtaczać w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano.
Sos: jogurt i śmietanę wymieszać z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę. Soli należy dodać naprawdę odrobinę, moim zdaniem wyraźnie wyczuwalna sól psuje efekt "świeżego" smaku i sos nie komponuje się wtedy odpowiednio z wyrazistym smakiem kotlecików :)
Podawać z ryżem, polane sosem.
Nadesłał(a) Mockingbird,
dnia: 2009-08-14 23:24:46.161
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.