puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z soczewicy "po indyjsku"


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

1 szklanka soczewicy zielonej
1,5 szklanki suchego granulatu sojowego
1 duża cebula
1 jajko + 2gie do obtaczania
sól
mielony kardamon - 4 łyżeczki
kmin rzymski - 1 płaska łyżeczka
ew. bułka tarta do zagęszczenia masy
olej do smażenia

sos:
duży kubek jogurtu naturalnego
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 świeży ogórek sałatkowy
szczypta soli

Przygotowanie:

Soczewicę oraz granulat ugotować w osobnych garnkach. Soczewicę należy gotować na tyle krótko, żeby ziarenka nie rozlatywały się, woda powinna zostać wchłonięta - dzięki temu po zmiksowaniu masa będzie wystarczająco gęsta.

Soczewicę zmiksować na gładką masę. Granulat po ugotowaniu odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać dobrze składniki dodając jajko, przyprawy (ja dodaję sporo - 4 łyżeczki kardamonu, kotleciki są wtedy bardzo aromatyczne, oraz 1 płaską łyżeczkę kminu), i ew. bułkę tartą. Masa powinna być dość gęsta.

Formować niewielkie, podłużne kotleciki, obtaczać w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano.

Sos: jogurt i śmietanę wymieszać z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę. Soli należy dodać naprawdę odrobinę, moim zdaniem wyraźnie wyczuwalna sól psuje efekt "świeżego" smaku i sos nie komponuje się wtedy odpowiednio z wyrazistym smakiem kotlecików :)

Podawać z ryżem, polane sosem.
Nadesłał(a) Mockingbird, dnia: 2009-08-14 23:24:46.161
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: