Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami czosnkowymi
Smak tej zupy to coś pomiędzy pomidorówką a leczo.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona papryka, posiekana
1/2 łyżeczki chilli w proszku
450g pomidorów, posiekanych (mogą być z puszki)
225g bułki paryskiej, pokrojonej w kostkę
1l bulionu warzywnego
grzanki czosnkowe:
4 kromki bułki paryskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
25 dag startego sera żółtego
chilli do posypania
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przygotowaną cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa dusić 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
2. Dodać sproszkowaną chilli i pomidory, dusić na średnim ogniu do zgęstnienia.
3. Mieszając dodać bułkę paryską, wlać bulion, gotować jeszcze 10-15 minut, aż zupa uzyska gęstą konsystencję.
4. Aby przygotować grzanki czosnkowe należy kromki bułki opiec w średnio nagrzanym opiekaczu. Wierzchnie strony skropić oliwą, posmarować czosnkiem, posypać serem i znów włożyć do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Posypać chilli i podawać wraz z zupą.
Osobiście robię grzanki inaczej: przygotowuję masło czosnkowe, smaruję kromki, kroję w kostkę i wkładam do piekarnika na kilka minut.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast papryki zielonej można użyć innej.
Twoje zapiski: