puszka.pl - pysznie!

Tortilla razowa

Opcji na nadzienie jest mnóstwo, a sam przepis na placki tortillowe jest zgodny z metodą montignac.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

2 placki:
4 kopiaste łyżki mąki pszennej razowej
5 łyżek mleka [krowiego lub roślinnego]
białko
sól

przykładowe nadzienie:
pieczarki
papryka
cukinia
czosnek
fasola czerwona
natka pietruszki
dowolne przyprawy, np. pieprz, sól, ostra i słodka papryka, kmin rzymski

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy, wrzucamy na patelnię (bez dodatku tłuszczu), dusimy kilka minut, odparowujemy wodę. Następnie paprykę i cukinie pokrojone w kosteczkę dokładamy do pieczarek. Wyciskamy do warzyw ząbek czosnku, czekamy aż zacznie intensywnie pachnieć, wtedy mieszamy, dodajemy fasolę czerwoną, chwile razem smażymy, posypujemy natką. Część nadzienia można zducić widelcem na konsystencję pasty. Przyprawiamy, zdejmujemy z ognia.

W misce mieszamy mleko z mąką. W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli. Łączymy obie masy, smażymy na patelni (znowu bez tłuszczu) - każda strona po 5 min, na wolniutkim ogniu.

Nakładamy nadzienie, zawijamy i gotowe.

Ja podaję z jakimś prostym dipem, na zdjęciu jest akurat jogurt naturalny ze startym ogórkiem przyprawiony solą, pieprzem i kminem rzymskim. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Kombinujcie z nadzieniem;)
Nadesłał(a) atom, dnia: 2009-08-17 15:30:04.363
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: