puszka.pl - pysznie!

Gołąbki bez zawijania

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

główka kapusty
2 szkl. ryżu
szkl. kaszy jęczmiennej
pół szkl. czerwonej soczewicy
2 szklanki proteiny sojowej (np. granulat sojowy)
ew. kostka warzywna do gotowania proteiny sojowej
2 cebule
olej do smażenia
100 ml koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
curry

sos:
cebula
1/3 kostki margaryny [dla wegan olej]
mąka
ew. kostka warzywna (choć wystarczy sama sól)
200 ml koncentratu
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka
opcjonalnie: liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć kilka największych liści (do wyłożenia naczynia żaroodpornego i przykrycia farszu), resztę kapusty posiekać w kosteczkę. Ryż, kaszę i soczewicę ugotować - każde w osobnym garnku z osoloną wodą. Proteinę ugotować w wodzie z połową kostki warzywnej lub z solą, dokładnie odcedzić.

Cebule drobno posiekać, podsmażyć, dodać posiekaną kapustę, zalać wodą i dusić, aż kapusta zmięknie. Odlać nadmiar wody. Do kapusty dodać ugotowaną proteinę, koncentrat i przyprawy. Smażyć przez chwilę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty tak, aby wszystkie ścianki były przykryte. Na liście wyłożyć farsz. Górę przykryć kapustą. Zalać odrobiną wody tak, aby było jej trochę na dnie pod kapustą - wtedy szybciej zmięknie. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 160°C.

Sos:
W garnku roztopić margarynę, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. Zmniejszyć gaz i dodać mąkę. Ciągle mieszając zrobić gęstą zasmażkę. W wodzie (ilość w zależności od tego, jak dużo chcemy sosu) rozpuścić kostkę warzywną lub sól, całość dodać do zasmażki. Dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat i przyprawy.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-08-23 10:46:44.661
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: