Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
3 szkl. mąki razowej
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli
6 łyżek ghi (lub oleju do smażenia, np. sojowego)
farsz warzywny:
1 kalafior
0.2 kg ziemniaków
1/4 szkl. groszku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka anyżu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszk.
1/4 łyżeczki asofetidy (lub suszonej cebuli)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżki ghi (lub oleju do smażenia)
Przygotowanie:
Zmieszać składniki ciasta i wyrabiać je rękami przez ok. 10 min. Skropić wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilkadziesiąt minut.
Warzywa ugotować (najlepiej na parze), następnie wymieszać lub zgnieść na pastę. Masalę robimy zasmażając w małej ilości ghi lub oleju rozdrobnione przyprawy. Zmieszać razem z warzywami.
Z ciasta uformować kulki średnicy ok. 5 cm. Z kulek wałkować placki i przeciąć na połowę. Z połówek placków tworzyć stożki sklejając proste krawędzie. Nadzienie nakładać do 2/3 wysokości stożka. Następnie skleić półkoliste krawędzie i modelować ząbki.
Smażyć na dobrze rozgrzanym ghi lub oleju (samosy powinny pływać nie dotykając dna naczynia). Wyjmować, gdy będą brązowe i wysuszyć na sitku.
Twoje zapiski: