jabłka - 1 kg
mirabelki bez pestek - trochę mniej niż 1 kg
trochę jeżyn i malin, tak żeby było w sumie 2 kg owoców
korzeń imbiru
2 żelfiksy
cukier - ilość wg instrukcji na żelfiksie
Przygotowanie:
Owoce wymieszać z żelfiksem i gotować, cały czas mieszając. Kiedy się zagotują, dodać cukru. Obrany i utarty imbir dodawać po trochu i najlepiej jednocześnie próbować, tak żeby nie przesadzić z ilością. Gotować parę minut. Przelać do słoiczków.
Wskazówki i uwagi:
Mieszać, żeby się nie przypaliło!!! Nie podaję dokładnie, ile trzeba imbiru, bo najlepiej ocenić to samemu.
Nadesłał(a) Cuksa,
dnia: 2009-08-25 23:29:03.674
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.