Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem)
Chorwackie nie dlatego, że to ich potrawa tradycyjna, ale dlatego, że na wakacjach tam spędzanych wymyślona. No i jakoś zaczęły u nas pod taką nazwą funkcjonować :) Są przepyszne i znikają w mig!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ziemniaki
pomidory
czosnek
oliwa extra vergine
sól
ew. oregano i bazylia (może być suszona)
pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić z grubsza w cząstki. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach czosnek, sól i zioła. Dodać ziemniaki pokrojone w cząstki/plasterki - mogą być różnych rozmiarów, ale nie powinny być większe niż kęs. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące ziemniaki wchłoną większość soku z pomidorów, resztę trochę zagęszczą, więc danie nie ma konsystencji zupy :)
Można też najpierw dodać do ziemniaków sos z pomidorów, całość wymieszać, przestudzić, i dopiero wtedy dodać pomidory. Wymaga trochę cierpliwości :) ale dzięki temu pomidory nie nagrzeją się od ziemniaków.
Czasem robimy też inaczej: przyprawione pomidory i czosnkowe ziemniaczki podajemy osobno (oliwę dodajemy i tu i tu, tyle że do pomidorów tylko troszkę). Wtedy danie jest bardziej reprezentacyjne :)
Twoje zapiski: