Zdrowa "czekolada" z bakalii
Alternatywa dla popularnej czekolady - bezmleczna i zdrowa, a przy tym niezwykle smaczna. Nieco kaloryczna ;)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
100 g rodzynek
100 g słonecznika
100 g suszonych śliwek
100 g orzechów (np. laskowych)
ok. 8-10 suszonych fig
ew. inne bakalie
ok. 8 dużych łyżek miodu [dla wegan słodu]
Przygotowanie:
Wszystkie produkty prócz miodu należy zmielić w maszynce do mielenia. Do bakalii dodać miód, wymieszać, nałożyć do foremek - prostokątnych, plastikowych pojemników lub foremek do lodu. Po ok. 10-12 godzinach możemy zajadać się pyszną 'czekoladą'.
Wskazówki i uwagi:
Do przepisu można dodać różne inne bakalie. Należy wtedy pamiętać, że zwiększając liczbę składników powinniśmy zwiększyć także ilość miodu.
Twoje zapiski: