puszka.pl - pysznie!

Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora)

Podawać z ryżem i surówkami. Można polać sosem pomidorowym, najlepiej aromatycznym, doprawionym np. kuminem, kurkumą, imbirem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 35 szt.

5 ziemniaków średnich
1/2 kalafiora średniego
100 g mąki grochowej [*]
3 łyżki lub więcej natki pietruszki posiekanej
sól
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka garam masali (lub chociaż curry, jeśli nie mamy masali)
1/4 łyżeczki asofetidy (można pominąć lub dodać zamiast tego trochę przesmażonej cebuli)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i kalafiora (surowe) zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Ugnieść na "masę" i wyrabiać kulki, z tej porcji wychodzi mi mniej więcej 35 kulek.

Smażyć w głębokim oleju, na złotobrązowy kolor (kilka min.).

Wskazówki i uwagi:

[*] kasienka: "W kuchni Kryszny chodzi zwykle o groch włoski, ale taki zwykły w połówkach też się nada. Ja mam dobry sprzęt do mielenia więc mielę sobie sama ciecierzycę na mąkę, ale w sklepach ze zdrową można dostać bez problemu."
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-09-02 14:29:43.803
Źródło/autor przepisu: kasienka, http://www.wege.dzieciak.pl

Twoje zapiski: