Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora)
Podawać z ryżem i surówkami. Można polać sosem pomidorowym, najlepiej aromatycznym, doprawionym np. kuminem, kurkumą, imbirem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 35 szt.
5 ziemniaków średnich
1/2 kalafiora średniego
100 g mąki grochowej [*]
3 łyżki lub więcej natki pietruszki posiekanej
sól
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka garam masali (lub chociaż curry, jeśli nie mamy masali)
1/4 łyżeczki asofetidy (można pominąć lub dodać zamiast tego trochę przesmażonej cebuli)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i kalafiora (surowe) zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Ugnieść na "masę" i wyrabiać kulki, z tej porcji wychodzi mi mniej więcej 35 kulek.
Smażyć w głębokim oleju, na złotobrązowy kolor (kilka min.).
Wskazówki i uwagi:
[*] kasienka: "W kuchni Kryszny chodzi zwykle o groch włoski, ale taki zwykły w połówkach też się nada. Ja mam dobry sprzęt do mielenia więc mielę sobie sama ciecierzycę na mąkę, ale w sklepach ze zdrową można dostać bez problemu."
Twoje zapiski: