puszka.pl - pysznie!

Taboule (Tabouleh)

Sałatka pochodząca z kuchni libańskiej. Oryginalnie robiona z kaszy bulgur, ale ja pokochałam jej podróbę kupowaną w supermarketach we Francji i ten przepis jest najbardziej zbliżony do tego ideału;) Idealna do zabrania na lunch do pracy - sycąca i... raczej bezwonna:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

375 g kuskusu (ja używam pełnoziarnistego)
500 g pomidorów
500 g ogórków
1 posiekana cebula
1 cytryna
100 ml wody
100 ml oliwy
świeża mięta (dużo)
natka pietruszki (dużo)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Sparzyć pomidory, usunąć skórkę i pestki. Obrać ogórki. Pomidory i ogórki pokroić w drobną kostkę (naprawdę baaardzo drobną). Dokładnie posiekać zioła.
Wymieszać pomidory, ogórki, zioła, sok z cytryny, oliwę i wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać kuskus i dobrze wymieszać widelcem. Przykryć i odstawić do nasiąknięcia na co najmniej 3-5 godzin. Najlepiej na całą noc. Podawać zimne.

Wskazówki i uwagi:

Podczas siekania pomidorów i ogórków wypływa z nich sporo soku, który również dodaję do kuskusu. Jak widać w przepisie, kuskusu nie zalewa się wcześniej wodą, żeby napęczniał - chłonie wodę z pomidorów i ogórków oraz niewielką ilość dolanej wody i oliwy. Stąd bardzo ważne jest "leżakowanie" sałatki. Polecam trzymanie się podanych proporcji - sałatka ma idealną konsystencję.
Nadesłał(a) Carala, dnia: 2009-09-03 11:36:28.842
Źródło/autor przepisu: www.linternaute.com

Twoje zapiski: