Kotlety z pęczaku i selera ze słonecznikiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
3/4 dużego selera
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 cebule (większa i średnia)
sól
duża szczypta majeranku
olej
płatki owsiane do zagęszczenia
bułka tarta razowa
Przygotowanie:
Słonecznik zemleć w młynku lub blenderze na proszek. Większą cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać słonecznik i trzymać na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Seler zetrzeć na średnich oczkach tarki i udusić na małym ogniu w 1/2 szklanki wrzątku (ok. 10 minut).
Przepuścić przez maszynkę pęczak, seler, zeszkloną cebulę ze słonecznikiem, mniejszą, surową cebulę. Dodać sól, majeranek, wymieszać. Zagęścić masę płatkami i kilkoma łyżkami bułki tartej (zostawić na kilka minut, by wchłonęły wilgoć). Formować kotlety, obtaczać w bułce, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Twoje zapiski: