Słodkie drożdżówki na zakwasie, z nadzieniem kokosowo-karobowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
zakwas:
15 dag zakwasu pszennego
1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej razowej
ciasto:
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, z nerkowców lub inne)
1 czubata i 1 płaska łyżka miodu lub słodu (dla lubiących słodkie bułki mogą być 2 czubate łyżki)
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/8 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zapachu śmietankowego (lub innego, np. waniliowego)
1/3 szklanki oleju
nadzienie:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki roślinnego mleka (sojowego, z nerkowców lub innego)
2 czubate łyżki miodu lub słodu
1 czubata łyżeczka karobu
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Zakwas: Wymieszać składniki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie trzymać bardzo długo, bo zakwas będzie mocno kwaskowaty).
Ciasto: Miód rozpuścić w mleku. Dodać do ciasta zakwaszonego mleko z miodem, mąkę pszenną, jaglaną, kurkumę, cynamon, zapach. Wyrabiać przez 10-15 minut ciasta. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Odstawić przykryte do podwojenia objętości.
Formować placuszki, nakładać nadzienie, zalepiać bułki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Nadzienie: Rozpuścić miód w gorącym mleku, dodać karob, wymieszać, zalać wiórki i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać mąkę kukurydzianą i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę. Odstawić, schłodzić.
Twoje zapiski: