puszka.pl - pysznie!

Przepyszna surówka z sałaty lodowej i pomidorów z winegretem


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

kawałek sałaty lodowej
2 spore pomidory
ew. kilka rzodkiewek (w wersji wiosennej)
sól
ew. pieprz

winegret:
sok z cytryny lub ocet winny/ balsamiczny
oliwa z oliwek (objętościowo 3 razy tyle, co soku z cytryny)
trochę musztardy łagodnej
trochę cukru, słodu lub np. zagęszczonego syropu jabłkowego
ew. zioła

Przygotowanie:

Mieszam w słoiku składniki sosu. Musztardę dodaję bardziej z powodów praktycznych niż smakowych - pomaga wymieszać oliwę z sokiem z cytryny. Lubię też dodać do winegretu zagęszczony sok jabłkowy (taki 100%, bez cukru!) i do tego mieszankę ziół sałatkowych (są delikatne, bez ogonków).

Sałatę kroje wzdłuż, żeby kawałki nie były za długie, a następnie szatkuję w dość cienkie paski. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę lub jak mi się podoba. Wszystko mieszam, solę i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Surówkę należy przygotować przed samym podaniem - inaczej pomidory puszczą sok, sałata oklapnie i wszystko zacznie wyglądać średnio apetycznie.
Ten syrop jabłkowy kupuję na evergreen.pl - nigdzie indziej go nie spotkałam. Uwielbiam go :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-09-08 18:11:42.139
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: