Kotlety z tofu i marchwi "sklejane" siemieniem lnianym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1,5 szkl. miękkiego tofu
1,5 szkl. startej marchwi (na najdrobniejszych oczkach)
1 czubata łyżka siemienia
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
bułka tarta
olej do smażenia
wersja podstawowa, na słodko:
0,5 szkl. rodzynek
1 płaska łyżeczka cynamonu
wersja na słono wg. Margot:
cebula
majeranek
szałwia (lub inne ziółko)
imbir
Przygotowanie:
Siemię zmiksować z 1/3 szkl gorącej wody. Wymieszać tofu, marchew, cynamon, sól. Dodać siemię i rodzynki, zagęścić mąką.
Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu strona na niewielkiej ilości oleju. Podawać od razu gorące.
Margot z wege.dzieciak.pl: "Dzisiaj zrobiłam dodając zamiast rodzynek duszoną cebulę, a zamiast cynamonu sól, majeranek, szczyptę szałwi i imbiru.Pycha!!!!"
Twoje zapiski: