Pieczona papryka z pastą bakłażanowo-orzechową
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
4 papryki
rozmaryn
oliwa (ale nie extra vergine)
parę ząbków czosnku
1 bakłażan
1/2 szklanki orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
5 łyżek oliwy
1/2 kostki miękkiej fety
5 średnich ogórków korniszonów z octu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pieczenie papryki:
Połówki papryki układamy w brytfance, posypujemy rozmarynem, polewamy oliwą i dodajemy parę ząbków czosnku. Pieczemy dotąd, aż skórka będzie pomarszczona i w wielu miejscach czarna. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową, aby papryka się zaparzyła. Wtedy skórka łatwiej schodzi.
Bakłażana ze skórką pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni, na termoobiegu, aż będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obieramy go ze skórki i miksujemy ze zmielonymi orzechami, sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i oliwą. Tak powstałą masę odparowujemy przez kilka minut na patelni, następnie, po zdjęciu z gazu, mieszamy z fetą, drobno pokrojonymi korniszonami i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Na plasterku grillowanej papryki układamy łyżeczkę pasty i zwijamy w rulonik. Mniaaam :)
Twoje zapiski: