puszka.pl - pysznie!

Wyjątkowe nadzienie do naleśników (z buraczków i pestek dyni)

Ania D.: "Warto spróbować zrobić ten farsz, bo ma zaskakujący smak. Dla mojej rodziny to rewelacja! A wszystko się wzięło stąd, że zapomniałam o fasolce, która się w końcu przypaliła, a chciałam na obiad jakieś białko. Czasu było mało, więc padło na pestki dyni."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 duży czerwony burak
1 duża cebula
1/2 szklanki pestek z dyni
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Buraka obrać, zetrzeć na tarce na miazgę, dusić ok. 30 min. w kilku łyżkach gorącej wody (co jakiś czas dolewać trochę wody, by się buraki nie przypaliły).

Pestki z dyni zmiksować w młynku do kawy lub w blenderze na proszek. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać do tego buraki i zmielone pestki, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę. Jeśli masa jest sucha, to dodać trochę wody (żeby dobrze się rozsmarowywała po naleśniku). Doprawić solą i pieprzem ziołowym).
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-10-02 20:56:00.424
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: