puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca z marchewką i mieloną kolendrą

Ania D.: "Dziś wymyślone, zrobione na obiad, bardzo nam smakowało. Proste i szybkie danie obiadowe, akurat dobre na czas warzywnej posuchy."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średnie cebule
4 średnie marchewki
3 duże ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka przecieru pomidorowego ze słoika
zmielona kolendra
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rozgrzać na woku lub patelni olej, poddusić delikatnie cebulę, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, trzymać przez chwilę mieszając. Dodać marchew i podlać niewielką ilością wywaru z gotowania ciecierzycy lub wody (warzywa powinny się dusić, a nie gotować), dusić przez kilka minut.

Dodać przecier pomidorowy, ciecierzycę i dusić do miękkości. W miarę potrzeby uzupełniać płyn. Doprawić solą i zmieloną kolendrą (można zamiast niej innymi ziołami, ale kolendra wyśmienicie podkreśla smak tego dania).
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-10-28 07:41:37.564
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: