puszka.pl - pysznie!

Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie

Ania D.: "Z tego ciasta można też wycinać i piec wyśmienite ciasteczka. Rogaliki wymyśliłam kilka dni temu i uważam, że to jeden z moich lepszych pomysłów na słodkie pieczenie na zakwasie."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 dag niesiarkowanych moreli
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta kurkumy
1/4 szklanki oleju
2 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego

Przygotowanie:

Zalać morele gorącą wodą (2/3 szklanki), po kilku minutach zmiksować. Wymieszać mąkę jaglaną, pszenną, wiórki kokosowe, cynamon, sól, kurkumę, dodać olej, dokładnie wymieszać. Dodać zakwas, ciepłą, ale nie gorącą masę morelową, szybko połączyć składniki. Ciasto jest lepkie, ale takie powinno być. Schłodzić je przez ok. 2-3 godziny [*].

Wałkować placki o grubości ok. 2-3 mm, wycinać radełkiem trójkąty i zwijać rożki lub formować rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku, na posypanej mąką blaszce, do lekkiego zrumienienia spodów.

Podczas pieczenia czuje się bardzo miły zapach moreli połączony ze wspaniałym zapachem zakwasu (osoby, które pieką na zakwasie chleby, znają ten aromat).

Wskazówki i uwagi:

[*] Ania D.: "Ja zwykle ciasta z razowej mąki chłodzę, bo wtedy ciasto jest dla mnie smaczniejsze. Razowa maka chłonie sporo wilgoci, więc ciasta, które robię, są na początku luźne, niektóre wręcz rzadkie. Jak trochę odpoczną, to robią się dobre do wałkowania. Myślę też, że ciasto po odpoczynku jest pulchniejsze dzięki zakwasowi (to tak, jak nakarmiony zakwas wstawimy do lodówki, jest ciepły i mimo chłodu lodówkowego rośnie sobie przez jakiś czas)."
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-11-06 13:30:50.172
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: