puszka.pl - pysznie!

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili)

Jest znakomity i bardzo wyrazisty. Często zastępuję nim ketchup. Dobry do kanapek, zapiekanek oraz jako dip.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 15 słoiczków po 200 ml

3 kg papryki
150 g papryki chilli
3 główki czosnku

zalewa:
1 szklanka octu
1,5 szklanki oleju
0,5 kg cukru (trochę ponad 2 szkl.)
3 łyżki soli
3 małe puszki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Paprykę słodką i chilli oraz czosnek zemleć, dodać składniki zalewy. Wszystko zagotować. Przełożyć do słoików. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Bardzo lubię czosnek więc dodaję więcej niż 3 główki.

W przepisie podałam ilość koncentratów w małych puszkach. Jeżeli mamy koncentraty w słoiczkach dodajmy zamiast 3, 2 słoiki.
Osobiście zmniejszyłam ilość oleju i dodaję szklankę, wychodzi równie smaczny sos.
Nadesłał(a) aisza, dnia: 2009-09-25 13:25:40.106
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: