puszka.pl - pysznie!

Racuchy z mąki orkiszowej i brązowego cukru

Kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś słodkiego, chętnie przygotowuję właśnie takie racuchy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

zaczyn:
20 g drożdży
łyżeczka cukru brązowego (nierafinowany trzcinowy) - możemy zastąpić cukrem białym
odrobina wody
odrobina mąki pszennej

ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej + 1 szklanka mąki pszennej LUB 2 szklanki pszennej
1/3 szklanki cukru brązowego lub białego
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
ew. jabłka lub brzoskwinie
ew. 3 jajka

olej lub masło roślinne do smażenia
ew. cukier puder lub syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

Składniki zaczynu mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami ciasta. Ovo-wegetarianie do ciasta mogą dodać 3 jajka. Wyrabiamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję. Możemy dodać pokrojone w kostkę lub starte na tartce owoce. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Porcje ciasta wkładamy na mocno rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Nadesłał(a) aisza, dnia: 2009-09-25 13:34:28.127
Źródło/autor przepisu: pismo Tina

Twoje zapiski: