Ciasto: Zmielone ziemniaki łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawami. 2 łyżki mąki kukurydzianej rozrabiamy z wodą aż uzyskamy konsystencję żółtek, następnie dodajemy je do ciasta. Ciasto ugniatamy i formułujemy wałek, nożem kroimy wałek na plastry. Każdy plaster delikatnie rozgniatamy (grubość dowolna) i faszerujemy.
Farsz: Cebulę dusimy aż będzie miękka i szklista, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe, przyprawiamy i całość po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Nasze pierożki smażymy na głębokim oleju aż się zezłocą, następnie przekładamy je do formy i pieczemy w temperaturze 150'C przez ok 10 min by doszły.
Wskazówki i uwagi:
Pierożki możemy polać dowolnym sosem:).
Jeśli zostanie wam trochę farszu, możecie go położyć na bagietki i zapiec (świetnie smakuje taka zapiekanka polana ketchupem), a jeśli zostanie wam trochę ciasta to możecie go ugotować bądź usmażyć, takie kluseczki też świetnie smakują.
Nadesłał(a) aisza,
dnia: 2009-09-29 10:41:13.122
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Polska