2 chlebki naan (+ opcjonalnie czerwone pesto ze słoiczka i tarty ser żółty)
szklanka granulatu sojowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 chili (u mnie suszone)
1 puszka pomidorów
2 duże pieczarki
po ćwiartce czerwonej i zielonej papryki
mała puszka czerwonej fasoli
po 3 łyżki zielonego groszku i kukurydzy z puszki
oliwka z oliwek do smażenia
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek
kumin, gałka muszkatołowa, curry
Przygotowanie:
Granulat sojowy gotujemy z odrobiną soli, odcedzamy i odstawiamy. Cebulę i chili drobno siekamy, pieczarki i papryki kroimy w kosteczkę, fasolę płuczemy na sitku.
Oliwkę rozgrzewamy, szklimy na niej cebulę, dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku i chili. Gdy wszystko się przyrumieni dodajemy pomidory z puszki, pieczarki i paprykę. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż papryka zmięknie. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy granulat, groszek, kukurydzę, czerwoną fasolę i rozgnieciony ząbek czosnku. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Chlebek naan smarujemy z wierzchu pesto i posypujemy serem żółtym, albo bez żadnych dodatków wkładamy na parę minut do piekarnika, aby go podgrzać. Ciepły chlebek moczymy w potrawce.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-10-08 13:46:16.961
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.