puszka.pl - pysznie!

Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami

Obiad w dwadzieścia minut, przygotowany metodą "wrzucę to, co mam pod ręką". Łatwo przyjmuje wszelkie modyfikacje.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

250-300g makaronu razowego (świderki)
4 słodkie pomidory
1 papryka (czerwona, żółta)
1 mały słoiczek zielonych oliwek
2-3 ząbki czosnku
bazylia (świeża albo suszona)
sól
pieprz
papryczka chili (wedle uznania i odporności)
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy tak długo, jak chce producent. Kiedy kluski się gotują, my...

...kroimy pomidory w ósemki (umownie, pomidorowe "ząbki" powinny być dość cienkie), paprykę w paski, a następnie w sporą kostkę. Oliwki odsączamy, kroimy w grube plasterki. Czosnek siekamy, a świeżą bazylię kroimy w paseczki.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy paprykę i smażymy ją ok. 2 minuty. Dodajemy czosnek. Smażymy całość, mieszając tak, żeby czosnek i papryka lekko się zeszkliły (co zajmuje kolejne 5 minut). Do papryki z czosnkiem wrzucamy jednocześnie pomidory i oliwki. Smażymy (nadal mieszając) do chwili, kiedy pomidory zaczną się rozpadać. Kiedy zawartość patelni zamieni się w pomidorową pulpę z dodatkami, wrzucamy bazylię i przyprawiamy całość. Mieszając podgrzewamy wszystko nie dłużej niż 2 minuty. Zestawiamy z ognia.

Odsączony wcześniej makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy.

Wskazówki i uwagi:

Smakuje to wszystko bardzo sympatycznie kiedy papryka jest wyczuwalna, tzn. nie powinna nam za bardzo zmięknąć.

Składniki są podane orientacyjnie - to danie doskonale się nadaje do przygotowania "na oko", czyli wrzucamy tyle, ile lubimy.
Nadesłał(a) berry_fields, dnia: 2009-10-24 11:43:58.81
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: