100 g mąki (ponoć do takiego ciasta polecana jest krupczatka)
80 g masła
50 g płatków owsianych
3 łyżki fruktozy lub cukru pudru + trochę do jabłek
4-5 dużych jabłek
cynamon
świeżo starta skórka pomarańczy (i ew. sok z niej)
Przygotowanie:
Mąkę, masło i płatki ugnieść z trzema łyżkami fruktozy (lub cukru). Wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty.
Jabłka obrać i pokroić na niezbyt duże kawałki. Podgrzewać je na patelni z fruktozą/cukrem pudrem i cynamonem, dodać skórkę z pomarańczy, można dodać także sok z niej.
Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego, niezbyt dużego, lub zwykłej formy do ciasta. Na wierzch pokruszyć ciasto.
Piec około 25 min. w temp 180 stopni lub do momentu gdy ciasto będzie złociutkie. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Można podawać oczywiście z bitą śmietaną, a dbający o linię mogą podawać z jogurtem naturalnym, z wanilią i odrobiną fruktozy.
Nadesłał(a) Malwua,
dnia: 2009-10-24 11:35:00.853
Źródło/autor przepisu: Przepis widziałam w jakimś zagranicznym programie :P