puszka.pl - pysznie!

Kalafior w zielonym sosie z soczewicy i spiruliny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kalafior
czerwona soczewica
cebulka
czosnek
spirulina
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
curry
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kalafior podgotowujemy. Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem (dobrze jest użyć takiej, która ma małe ziarenka i łatwo się rozgotowuje).

Tymczasem cebulkę i czosnek podsmażamy, solimy i pieprzymy. Dorzucamy podzielonego na różyczki kalafiora.

Gdy soczewica jest miękka, odlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę spiruliny (będzie miało kosmiczny zielony kolor ;), oliwę, curry, gałkę i miksujemy. Łączymy z warzywami na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Nadesłał(a) asz-szamsu, dnia: 2009-10-25 20:05:25.656
Źródło/autor przepisu: inspiracja przy przeglądaniu zawartości szafki :)

Twoje zapiski: