2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
3 jajka
1 szklanka cukru (u mnie brązowy)
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki (u mnie 2 szklanki białej i szklanka razowej)
1 cukier waniliowy (z braku cukru dodałam ekstrakt waniliowy)
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
garść orzechów włoskich (u mnie mielone migdały i płatki kokosowe)
+ masło/olej do wysmarowania formy + odrobina mąki
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Zmiksować. Do masy dodać utartą dynię i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.