puszka.pl - pysznie!

Sos do makaronu na bazie dyni


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni
1 czerwona papryka
5 średnich pieczarek
2 marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
czerwona fasolka adzuki, z puszki (może być też każda inna)
2 puszki pomidorów w zalewie

oliwka z oliwek do smażenia
cebula
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
pestki dyni
świeża bazylia
mieszanka ziół
curry
sól
pieprz

opcjonalnie: 3 łyżeczki czerwonego pesto, 3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Marchewki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Fasolkę płuczemy z zalewy. Cebulę i imbir drobno siekamy.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewany oliwkę i smażymy na niej cebulę, dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy dynię, pieczarki i paprykę i chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami z puszki i doprawiamy. Dusimy wszystko na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy marchewkę, ciecierzycę i fasolę. Doprawiamy.

Można też dodać czerwone pesto, aby sos zyskał fajny posmak suszonych pomidorów, i śmietanę, aby całość złagodzić (trzeba wtedy wymieszać śmietanę z gorącą wodą, żeby nie zrobiły się grudki).

Sos wykładamy na makaron (nadaje się praktycznie każdy) i posypujemy pestkami dyni (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Wskazówki i uwagi:

Taki sos można dowolnie modyfikować w zależności od tego co w lodówce. Zrobiłam synkowi wersję trochę uproszczoną, bez składników, których nie jada - bez pieczarek, pomidorów z puszki i pesto, sos powstał na bazie śmietany - i też wyszło pycha!
Smak tego sosu bardzo mi przypomina ten na bazie cukinii http://puszka.pl/przepis/4917-spaghetti_z_cukinia_i_ciecierzyca.html
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-10-28 12:00:13.615
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: