około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni
1 czerwona papryka
5 średnich pieczarek
2 marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
czerwona fasolka adzuki, z puszki (może być też każda inna)
2 puszki pomidorów w zalewie
oliwka z oliwek do smażenia
cebula
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
pestki dyni
świeża bazylia
mieszanka ziół
curry
sól
pieprz
Dynię kroimy w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Marchewki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Fasolkę płuczemy z zalewy. Cebulę i imbir drobno siekamy.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewany oliwkę i smażymy na niej cebulę, dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy dynię, pieczarki i paprykę i chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami z puszki i doprawiamy. Dusimy wszystko na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy marchewkę, ciecierzycę i fasolę. Doprawiamy.
Można też dodać czerwone pesto, aby sos zyskał fajny posmak suszonych pomidorów, i śmietanę, aby całość złagodzić (trzeba wtedy wymieszać śmietanę z gorącą wodą, żeby nie zrobiły się grudki).
Sos wykładamy na makaron (nadaje się praktycznie każdy) i posypujemy pestkami dyni (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
Wskazówki i uwagi:
Taki sos można dowolnie modyfikować w zależności od tego co w lodówce. Zrobiłam synkowi wersję trochę uproszczoną, bez składników, których nie jada - bez pieczarek, pomidorów z puszki i pesto, sos powstał na bazie śmietany - i też wyszło pycha!
Smak tego sosu bardzo mi przypomina ten na bazie cukinii http://puszka.pl/przepis/4917-spaghetti_z_cukinia_i_ciecierzyca.html
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-10-28 12:00:13.615
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.