puszka.pl - pysznie!

Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

200g kotletów sojowych
1 białko jajka
1,5 Ł mąki kukurydzianej
2 ł białego wytrawnego wina
pieprz
sól

cebula
2/3 puszki (3 Ł) ananasów + 1/3 szkl. soku
2/3 puszki (3 Ł) mandarynek + 1/3 szkl. soku
sok z 1/2 cytryny
1 ł curry

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować kotlety sojowe. Wymieszać białko, mąkę, wino, szczyptę soli i pieprzu. Do ciasta wrzucić dobrze odciśnięte kotlety sojowe, wymieszać i odstawić. Kiedy olej będzie gorący, smażyć do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu rozłożyć na ręczniczkach papierowych.

Na patelni rozgrzać 1Ł oleju, włożyć pokrojoną w grube plastry cebulę i smażyć przez ok 1-2 min:). Wsypać curry i smażyć przez kolejne 1-2 min. Wlać 1/3 szkl. soku z ananasów, 1/3 szkl. soku z mandarynek i całość zagotować. 1/2 Ł [od admina: czego? mąki kukurydzianej?] połączyć z sokiem z cytryny i rozprowadzić z 1 Ł gotującego się soku. Wlać na patelnię, gotować jeszcze 2 min. Dodać 3 Ł pokrojonych w kostkę ananasów, usmażone w kotlety sojowe w cieście, a na sam koniec 3 Ł mandarynek i bardzo delikatnie wymieszać.

Podawać z ryżem brązowym lub makaronem chińskim. SMACZNEGO!
Nadesłał(a) ~Patatos;), dnia: 2009-11-10 10:52:51.337
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: