puszka.pl - pysznie!

Alu ki tikki (indyjskie placuszki warzywne)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8 sporych placuszków

500-600 g ziemniaków (5 średnich)
200g groszku świeżego lub mrożonego
100g marchewki (1 nieduża)
100g kalafiora (czubata szklanka po podzieleniu na różyczki)

1 ł garam masali
0,5 ł kminku indyjskiego
2 pokruszone chili lub chili w proszku (można dostosować ilość do własnego smaku)
2Ł posiekanej natki
1ł soli
1Ł soku z cytryny
3Ł mąki z grochu włoskiego (ciecierzycy)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach, pozostałe warzywa na parze.

Wszystko razem utrzeć na puree. Dodać przyprawy, sok z cytryny i uprażoną na suchej patelni mąkę z grochu włoskiego.

Z puree uformować 8 placuszków grubości około 2,5cm. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Kłaść po kilka placuszków. Smażyć z każdej strony przez 12-15 minut.

Wskazówki i uwagi:

ł= łyżeczka
Ł= łyżka
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-11-21 20:24:41.719
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Vlada (przepis pochodzi z Kuchni wedyjskiej)

Twoje zapiski: