Alu ki tikki (indyjskie placuszki warzywne)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
8 sporych placuszków
500-600 g ziemniaków (5 średnich)
200g groszku świeżego lub mrożonego
100g marchewki (1 nieduża)
100g kalafiora (czubata szklanka po podzieleniu na różyczki)
1 ł garam masali
0,5 ł kminku indyjskiego
2 pokruszone chili lub chili w proszku (można dostosować ilość do własnego smaku)
2Ł posiekanej natki
1ł soli
1Ł soku z cytryny
3Ł mąki z grochu włoskiego (ciecierzycy)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, pozostałe warzywa na parze.
Wszystko razem utrzeć na puree. Dodać przyprawy, sok z cytryny i uprażoną na suchej patelni mąkę z grochu włoskiego.
Z puree uformować 8 placuszków grubości około 2,5cm. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Kłaść po kilka placuszków. Smażyć z każdej strony przez 12-15 minut.
Wskazówki i uwagi:
ł= łyżeczka
Ł= łyżka
Twoje zapiski: