Kotlety z pęczaku, brokuła i marchewki z pestkami dyni
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pęczak, może być też zwykła kasza jęczmienna lub gryczana
brokuły
marchew
pestki dyni (można zastąpić słonecznikiem)
cebula
ew. jajko (lub łyżka mąki kukurydzianej lub sojowej)
sól
pieprz
ew. inne przyprawy
bułka tarta lub inna panierka, np. płatki zbożowe, sezam
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowany pęczak (po namoczeniu szybciej i łatwiej się gotuje), lekko podgotowane brokuły i marchew, namoczone we wrzątku (wystarczy kilka-kilkanaście min.) pestki dyni - wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać podsmażoną cebulkę i jajko (myślę, że spokojnie można się obyć), przyprawić.
Stosuję różne panierki, na co mam w danej chwili ochotę, dziś była bułka tarta. Smażą się ładnie.
Twoje zapiski: