puszka.pl - pysznie!

Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty)

Vlada: "To jest potrawa z regionów, z których pochodzę. Wg Makłowicza i pewnie większości społeczeństwa polskiego żurek robi się z mąki razowej a biały barszcz z mąki żytniej, ale w moich rodzinnych okolicach biały barszcz to po prostu zupa z kwasu z kapusty kiszonej."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

włoszczyzna
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
czosnek
cebula
sok z kiszonej kapusty
sól
pieprz
ew. mąka do zagęszczenia
ew. śmietana

Przygotowanie:

Do gara wrzucamy włoszczyznę z listkiem, zielem, majerankiem, czosnkiem, cebulą spaloną na płycie.

Gdy to się trochę pogotuje, wlewamy sok z kiszonej kapusty (ja, gdy robię bigos, odlewam pierwszą wodę do słoika, a później jest jak znalazł do zupki ;-) ), przyprawiamy.

Zagęszczamy mąką (nie trzeba). W oryginalnym przepisie jest jeszcze śmietana, którą też wlewamy (ja nie dodaję, ale mój małżonek do talerza owszem ;-) )
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-11-30 19:36:46.189
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Vlada

Twoje zapiski: