puszka.pl - pysznie!

Biała polewka

Tania, prosta i smaczna zupa, popularna w Wielkopolsce.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

litr zsiadłego mleka (ew. zakwasu; podobno wychodzi też z maślanką, ale nigdy nie próbowałam)
odrobina (2 łyżki) mąki
ziemniaki (powiedzmy, 3-4 na osobę)
sól

opcjonalnie, w wersji "bogatszej":
- kostka białego sera
- gęsta, kwaśna śmietana (2-3 łyżki na talerz zupy)

Przygotowanie:

Mieszamy/roztrzepujemy zsiadłe mleko z mąką i 2-4 szklankami wody, ewentualnie można dorzucić trochę śmietany, dość szczodrze solimy, wlewamy do gara, gotujemy mieszając co jakiś czas (inaczej mogą powstać "grudki", które w sumie tylko estetycznie trochę szkodzą).

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy (ja nie obieram, ale ja zazwyczaj nie obieram ziemniaków).

Sposób podania: ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki - takie, żeby dało się je nabierać łyżką. Układamy na dnie talerza, zalewamy gorącą zupą, i, jeśli mamy pod ręką i nie jesteśmy na diecie;), polecam kawałek twarogu i parę łyżek śmietany (i jeszcze dosalam do smaku).

Wskazówki i uwagi:

To jest wersja polewki, którą znam z dzieciństwa.
Jeśli zostanie nam zupy, a nie ma już ziemniaków, można jeść z pokrojonym w kostkę suchym chlebem - też pyszna.
Nadesłał(a) katasia, dnia: 2009-11-25 21:11:34.741
Źródło/autor przepisu: katasia i babcia katasi :)

Twoje zapiski: