Duszone warzywa z ciecierzycą i jogurtem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
3 różyczki brokuła
1 ziemniak
1 mała marchewka
kilka plastrów białej rzodkwi
1/4 czerwonej papryki
kilka brukselek
garść żółtej fasolki szparagowej z puszki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ziemniaka kroimy w cienkie paski, marchewkę wzdłuż obieraczką do warzyw, a rzodkiew w słupki. Warzywa zalewamy połową szklanki wody, solimy i dusimy pod przykryciem.
Jogurt mieszamy z przyprawami. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy fasolkę i cieciorkę. Wlewamy jogurt z przyprawami, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Twoje zapiski: