1,5 szklanki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 duży seler albo 1 korzeń pietruszki i duży ziemniak
1 duży, gruby por
5 kromek żytniego chleba na zakwasie (lub innego razowego) lub 1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól
pieprz ziołowy
ew. inne przyprawy (np. słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować selera, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba.
Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku, można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.