puszka.pl - pysznie!

Piernik w polewie czekoladowej i kokosie

To ciatsto którym zajadałam się jako dziecko. Moja mama piekła go na Święta i pozwalała pić mi cocacolę. Ja jestem herta, bo teraz zabraniam swoim dzieciom.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
0,5kg mąki
0,5 masła
cukier puder 25dkg
3 łyżki miodu
1 przyprawa do piernika
4 jaja
1 proszek do pieczenia

polewa czekoladowa:
1 kostka masła
3 łyżki kakao
15-20 łyżek mleka
0,5kg cukru

paczka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masło ucierać z cukrem, miodem i przyprawą. Dodawać naprzemiennie po 1 jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, piec 45 min. w temp.180 C.

Polewa czekoladowa: całość podgrzać (na małym ogniu, żeby się nie przypaliło), wymieszać i zagotować.

Wystudzone ciasto pokroić na kawałki. Następnie "nabijać" na widelec kawałki ciasta i maczać w polewie czekoladowej (warto trzymać ją na min.ogniu). Następnie "wytarzać" je w wiórkach kokosowych.

Wskazówki i uwagi:

To przepis mojej mamy. Nie jest na diecie wegetariańskiej ani żadnej podobnej, więc przepis jest jaki jest. Myślę że sprytny kucharz/kucharka z powodzeniem zastąpi niektóre produkty i zrobi z tego ciasta przysmak np.wegański. Bo naprawdę warto się pobawić. Ciasto jest super.
Nadesłał(a) monika77, dnia: 2009-12-23 22:18:06.317
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: