To ciatsto którym zajadałam się jako dziecko. Moja mama piekła go na Święta i pozwalała pić mi cocacolę. Ja jestem herta, bo teraz zabraniam swoim dzieciom.
Masło ucierać z cukrem, miodem i przyprawą. Dodawać naprzemiennie po 1 jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, piec 45 min. w temp.180 C.
Polewa czekoladowa: całość podgrzać (na małym ogniu, żeby się nie przypaliło), wymieszać i zagotować.
Wystudzone ciasto pokroić na kawałki. Następnie "nabijać" na widelec kawałki ciasta i maczać w polewie czekoladowej (warto trzymać ją na min.ogniu). Następnie "wytarzać" je w wiórkach kokosowych.
Wskazówki i uwagi:
To przepis mojej mamy. Nie jest na diecie wegetariańskiej ani żadnej podobnej, więc przepis jest jaki jest. Myślę że sprytny kucharz/kucharka z powodzeniem zastąpi niektóre produkty i zrobi z tego ciasta przysmak np.wegański. Bo naprawdę warto się pobawić. Ciasto jest super.
Nadesłał(a) monika77,
dnia: 2009-12-23 22:18:06.317
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.